Suomen Pystykorvajärjestöwww.pystykorva.info - keskustelufoorumi ja kohtauspaikka kotimaisille metsästyspystykorvilleAvoin Facebook-ryhmä kararjalankarhukoirista

Tervetuloa Ruskarannan sivuille!


Ruskarannan.fi on Ruskarannan kennelin sivusto, jonka tarkoitus on esitellä koiriamme, meidät itsemme, sekä oma käsityksemme Karjalankarhukoirasta. Uusille koiran omistajille tai karhukoiraa harkitseville sivustoilta löytyy varmasti syy hankkia juuri kyseinen suurriistakoira. Olemme myös pyrkineet kasaamaan sivuille muutamia käytännön vinkkejä koiran kasvuvaiheeseen, kouluttamiseen, metsäkäyttöön ja koetoimintaan. Toivottavasti viihdyt tarinoidemme parissa!

Kuohukorven Jaki 

(Kuvassa Kuohukorven Jaki 7 kuukauden iässä)

Vaikka olemme itsekin hieman mustavalkoisia, emme silti näe kaikkea mustana ja valkoisena. Itsellämme on myös ollut vuosien varrella useita Suomenajokoiria, harmaita koiria, myös luolakoiria ja tälläkin hetkellä nuori jämy karhukoirien joukossa. Karjalankarhukoiraan olemme päätyneet moninaisista syistä, joista korostaisin sen luonnetta ja ulkonäköä, sekä tietysti työskentelytapaa metsästystilanteessa. Karhukoiralle vesistöt tai lumi ei tuota ongelmia ja juuri vaativissa olosuhteissa Karhukoiran monipuolisuus erottaa sen helposti muista roduista.

Karhukoiran historia on myös tarinansa veroinen ja tämä sodan mainingeista pelastettu rotu ehdottomasti säilyttämisen arvoinen. Haluammekin korostaa suurriistakoiran hankitaa miettivälle myös hankintapäätöstä tästä näkökulmasta. Jokainen uusi Karhukoiraharrastaja luo rotumme tulevaisuudelle paremmat kehittymismahdollisuudet ja omalta osaltaan varmistaa sen säilyvyyden osana Suomalaista kulttuuriperintöä. Meillä Karhukoiran omistamiseen ja kasvattamiseen liittyy myös vastuu tämän kotimaisen rodun säilyttämisestä, vaikkakin omalta osaltamme hyvin pienimuotoisesti.

Kasvatustyössä vaalimme ensisijaisesti toimivuutta ja tämä tulisi jokaisen kasvattajan, omistajan ja jatkojalostusta suunnittelevan muistaa. Karhukoiran käyttötarkoitus on olla tinkimätön suurriistakoira. Haasteellisinta karhukoiran jalostamisessa on pelaavuuden vaaliminen suhteellisen suppea kanta ja jalostusmahdollisuus huomioiden. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että tietoisesti, tai harkitsemattomasti olisimme valmiita jalostustyössä tinkimään terveydellisistä seikoista. Karhukoira on terve rotu ja toivottavasti pysyy edelleen terveenä, pidetään siitä yhdessä huolta. Rodun terveyttä voidaan haavoittaa liian suppeilla jalostusvalinnoilla ja jalostamalla kaksi liian läheistä ja samoja geneettisiä virheitä kantavaa linjaa keskenään toisiinsa. Kantakaamme jokainen vastuumme Karhukoiran tulevaisuudesta!

Näillä sanoilla siis tervetuloa Karjalankarhukoiran maailmaan!